4 Mart 2018 Pazar

Atıştırmalık #38 (Son Okuduklarım - 5 Kitap Birden)

Merhabalar, harika mis gibi bir hafta sonu var buralarda. Yormadan yorulmadan kendi halinde bir müzik listesi çalıyor arkadan, kuşların cıvıltısı eşlik ediyor :). Bahar geldi, arada hava bozsa da sanırım geldi :). Çok uzun sürmez yaza geçeriz biz hemen, bahar yaşamayız bile pek ama bugün tam bir bahar havası <3. Bu aralar izlediklerim ve okuduklarım birikti ben de ikiye ayırdım, ilk başta okuduklarımı paylaşacağım sonra da izlediklerimi. Siz bu aralar neler okuyorsunuz? Önereceğiniz çok sevdiğiniz bir kitap var mı, varsa nedir nelerdir? Yorumlarınızı merakla bekliyorum :).

Kahve ve Şiir - Mark Opsasnick



Aslında alt başlığın bu kısacık kitabı yeterince açıkladığını düşünüyorum ve eğer bu konuyla ilgiliyseniz bir göz atmanızı öneririm :).

60'larda Radikal Sanat Manifestoları - Kolektif


Kapak tumblr'dan fırlamış gibi değil mi <3
Ehh işte, pek beğenmedim ama kötü de değil :). Subpress'i Richard Brautigan sayesinde keşfettim ve Sarah Kane çevirdiklerini de öğrenince kanım ısındı, denk geldikçe okurum kitaplarını :).

Bunny Munro'nun Ölümü - Nick Cave



Nick Cave'in şarkılarına bayılırım. Kitabı için de çok heyecanlıydım. İlk çıkardığı kitaptan 20 yıl sonra yazdığı bu kitapla başlama sebebim diğer kitabın tükenmiş olması. Baş karakterin huyu suyu rahatsız edici uyarayım, okuması yer yer çok zordu. Öyle bir baş karakterden öyle tatlı ve duyarlı bir çocuk çıkmış ki kitapta bu canınızı daha çok yakıyor ve istemeden üzülüyorsunuz. Onun dışında kitabı pek sevemedim, ama yine de ilk kitabını okumak istiyorum Cave ustanın. Zira o daha iyi yorumlar alan bir kitap.

Adınla Çağır Beni - Andre Aciman



Ayy bir daha anlatıp üzülmek istemediğimden Goodreads yorumumu kopyala yapıştır yapacağım ve söyleyebileceğim tek şey ise hem kendisi hem uyarlaması güzel olan nadir kitaplardan. Ha bir de bildiğiniz içim çıktı, aklıma getirmemeye çalışıp kitaptan uzak durup geçmesini ya da hafiflemesini bekliyorum. Niye bu kadar etkilendim pek fikrim yok :(.

"Kitabı bitirmemden biraz zaman geçtiğine göre yazabilirim. Aciman çok vicdansızsın, yok böyle bir son ve dördüncü bölüm. Üç bölüp dolup dolup son bölümde boşalıyorsunuz hazırlıklı olun. Film daha insaflı kitaba göre çünkü kitap filme nazaran çok ama çok daha can yakıyor. Evet, filmde de canınız yanıyor. Yine de bu deneyimi yaşamaya değer.

Aciman’a vicdansız dedik ama güzel kitap yazmış. Her şey yerli yerinde ve unutmamak lazım ki bu sadece Elio’nun bakış açısı, duyguları ve yanılsamaları... Belki bir gün Oliver’ın gözünden okur muyuz ki, bu kadar etkiler mi yine bizi?"


Koleksiyon - Harold Pinter



Pinter İngiliz tiyatrosunda çok önemli bir yere sahip bir oyun yazarı. "Doğum Günü Partisi" oyununu zamanında okudum ve bu aralar aşırı oyun okuma isteğimden kaynaklı kitaplarının çevrildiğini görünce bu kitabı sepete attım ve yarım saatte bitti lakin öyle kolay bir kitap değil. Pinteresk kelimesini bilenler anlayacaktır, yazarın kendine has tehdit unsurlarını ve belirsizlik temalarını ya da uzun duraklamalarını. Asla gerçek ne emin olamıyorsunuz ve karakterler sizi geriyor. Eminim sahnede izlemesi de güzel bir oyundur. Önerilir.

Sizin de bana başarılı oyun önerileriniz varsa seve seve okurum. Bu aralar çok seviyorum oyun okumayı, alışveriş yaptıkça da her seferinde sepetime eklemeyi düşünüyorum. Özlemişim :).

18 yorum:

  1. Adınla Çağır Beni merak ettim doğrusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmini izlediysen hemen hemen aynı ama bir dördüncü bölüm var ki filmde olmayan, yakıyor insanı :(.

      Sil
  2. Adınla Çağır Beni okuma listemde zaten. Alsam hemen okuyacağım. Ben bu aralar kitaplara uzağım. Telaş içinde hiçbir şey yapmadan bekleyen insanlar gibi hissediyorum kendimi. Kafamda kitap düşünmeye vakit yokmuş gibi. Bu arada tüm kitapların kapakları efsane duruyor. Sırf kapağı için bile göz atmak istediklerim oldu ama sen beğenmemişsin içeriğini. O yüzden uzak duruyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de bazen oluyor o elime kitap alasım gelmiyor, hatta o halde yei çıktım sayılır :). Özellikle ikinci kitabın kapağına ben de bayılıyorum, tumblr'dan fırlamış gibi, çok güzel :). Beni bu listede beğenmediğim değil de az beğendiğim bir kitap o da, belki sen seversin. Merak ettiysen şans ver bence :).

      Sil
  3. yaa ben kitap uyarlamalarında önce kitabı okumak istiyorum filmi izledikten sonra konuyu bildiğim için kitabı okuyasım gelmiyor çünkü:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de genelde öyleyimdir, önce kitap derim, takıntılıyımdır ama bu filmde hatırlamıyorum da sonradan öğrendim galiba kitabı olduğunu. Filmi de sevince kitabı da övülünce alayım dedim. Bir de gürültücüm filmde olmayan bir dördüncü bölüm var ki, offf. Belki oraya kadar sıkılırsın konuyu bildiğinden ama o son bölüm için bir şans ver bence. Önceki bölümlerde fena değil aslında, mesela filmde olmayan bir Roma'ya gidiş de var. Genel olarak pek fark yok ama işte o son bölüm, yaktı yıktı beni ya :(.

      Sil
  4. Oyun okumak istiyorsan Oscar Wılde'dan Önemsiz Bir Kadın'ı önerebilirim. Konusu çok orijinal olmasa da yazarın dili müthiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam alayım onu bir ara, teşekkürler :). Wilde'ın bir tane oyununu okudum aslında ama Dorian Gray romanının yanından geçmezdi hani :). Başka bir oyununu da denemeli :).

      Sil
  5. adınla çağır beni okuma listeme eklendi, doğum günü partisini izlemiştim çok güzel bir oyundu, hedda gabler çok etkilendiğim bir oyundu ama metin olarak okumamıştım,:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedda Gabler'i biliyorum ama ne okudum ne de izledim, iyi hatırlattın Eren'cim, ona bakayım ben :).

      Sil
  6. değişik, güzel kitaplar okumuşsun. adınla çağır beni benim de listemde ama okuyamadım daha :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Bir Poşet Kitap, bakalım sen de sevecek misin kitabı :).

      Sil
  7. Adınla çağır beni; okumam lazım sanırım.. Filmden de etkileyici ise, kaçırmamam lazım. Jim morrison kalp ben.. Ne çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film de güzel kitap da güzel, ikisi de etkileyici aslında yalnız filmde olmayan kitaptaki dördüncü bölüm kalp kıran cinsten ezgissimom :(.

      Sil
  8. Filmini izledim. Şimdi kitabını da gönül rahatlığıyla okuyabilirim sanırım ;p

    YanıtlaSil