27 Temmuz 2014 Pazar

Tim Burton Sevmek

Henüz genç iken :)

Favori yönetmenlerimden olan bu güzel adamı yazmasam olmaz. Hem filmlerindeki o fantastik, gotik havasını ve anormalliğini kim sevmez ki.  Johnny Depp’le kanka, Helene Bonham Carter’la evli(idi) olması da bizim için ayrı güzellikler tabiJ.Tüm filmleri olmasa da çoğu filmlerini izlemiş bulunmaktayım.  Size de sondan başa doğru kısa (!) bir liste yaptım.

Frankenweenie


Şu üç boyutlu film izleyen ailenin şekerliğine bakar mısınız :)

Siyah beyaz animasyon şeklinde çekilen ve baş karakterin sevimli köpecik ve onu çok seven sahibini konu alan film tabi ki Frankenstein' dan esinleniliyor adından da anlaşılacağı gibi. Favori karakterim Weird Girl olabilir ve tabiî ki kedisi :D

                         İkinci favorim Edgar 'E' Gore.
Bonus: O filmin sonundaki kulaklarınızı şenlendirecek şarkı.



Dark Shadows




Duygusal vampirimiz Johnny Depp olunca sevmemek olmaz. Muhteşem soundtracki ve efsane oyuncuları bir araya toplamasıyla da gönlümüze taht kurmuştur. Favori karakterim de (her ne kadar J. D varken başkasını seçmem zor olsa da) yine de Johnny Depp'in oynadığı Barnabas CollinsJ.

Şu ailenin sevimliliğine (!) bakar mısınız

Alice Harikalar Diyarında



Diğer filmlere göre biraz sıkıcı bulsam da Burton'dır deyip alır başımın üstüne koyarım ki zaten başta Oscar ve Bafta olmak üzere bir çok ödül almıştır en iyi kostüm ,en iyi sanat yönetmeni dalında. Yani film ödüllü bir görsel şölen. İzleyince o “ follow the white rabbit” dünyasına hayran kalmamak elde değil (Donnie’ ye selam olsun) Favori karakterim muhteşem cümlelerin sahibi şapkacı ve şansa bak ki yine Johnny Depp oynamış.

Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytani Berberi


T.Burton dünyasında başka türlü güneşlenemezsiniz tabii

İşte bu Tim ‘i Tim Burton yapan filmlerden. Orijinal konusu, Johnny- Helena demirbaşının yanı sıra Alan Rickman ve Sasha Baron Cohen ile tadından yenmeyen bu film gayet başarılı. Favori karakterim, her ne kadar gönlüm Johnny dese de, Alan Rickman' ın canlandırdığı Judge Turpin. Onun karşısında boynumuz kıldan ince.

Ölü Gelin


Dancing with myself

Bu mavi saçlı hüzünlü gelinimizin olduğu animasyon filmini kim sevmez ki L Hem de o değil midir  “Evet bir ölüyüm fakat hala dökecek gözyaşım var “ deyip bizi buhranlardan buhranlara sürükleyen, yüreğimizi yakan. Yok, daha fazla devam edemiyyciğim.

Büyük Balık


Sarı sarı kimin yarı en güzeli benim sarı alternatif klip

Ewan McGregor (nam-ı diğer Obi -wan Kenobi, may the force be with you, genç) abimizin oradan oraya çekirge misali sıçradığı, imdb yüksek puanlı klasikleşmiş T.B filmi. Yine güzel oyuncular, muhteşem replikler. Tim Burton abimiz yapmış yapacağını.

Hayalet Süvari

Tatlı gotik sevimli bir suç polisiye fantastik gerilim filmi. 18. yüzyılın bitip 19. yüzyıldan gün aldığı bir zamanda adli tıp ile ilgilenen Ichabod Crane suçluyu cezalandırmadan önce yenilikçi yöntemlerini şehirde kabul ettiremeyince Sleepy Hollow'a gönderilir. Orada kendi yöntemleriyle cinayetleri aydınlatacak ve aşkı bulacaktır. Komedi ile harmanlamış güzel bir Depp Burton işbirliği, kaçırmayın!

Ed Wood 

Burton'ın en başarılı filmlerinden biri. 50'li yılların Hollywood'unda başarısız bir yönetmenin trajikomik hikayesini izlediğimiz bu filmde o zamanlara gidip Ed ile beraber biz de siyah beyaz film çekeriz. Orson Welles hayranı ve onun gibi senarist, yapımcı ve yönetmen Ed Wood bütçe sıkıntısına rağmen hayallerinden vazgeçmez. Başarılı oyunculuklarla öne çıkan bu biyografi hem güldürüp hem hüzünlendirenlerden. Unutulmaya yüz tutmuş eski bir Hollywood yıldızının Hollywood için yaptığı şu yorum ise bu dünyayı bir cümlede güzel özetler. Bu filmi Burton sevmeseniz bile kaçırmayın.

"Bu meslek, bu kasaba seni çiğneyip sonra da tükürür."

Makas Eller



Ve yine yüreğimizi dağlayan bir film. Bu filmde zavallı Johnny'' nin, Winona aşkına çekmediği dertle çile kalmamıştır (Adını dağlara yazdım yarim, koluma dövme yaptırdım). En sonunda da... Hayır, bu ciddi bir öneri blogudur, okuyucuyu merak ettirir ve ona sonunu söylemez. Favorimi sormadınız herhalde, çekmediğim dert çile kalmadı - Johnny varken istesem de başkasını seçemem.

Bonus: O meşhur diyalog

Kim: Hold me.

Edward: I can't. (Adını dağlara yaz... Tamam tamam sustum.)

Beetlejuice 



Miley Cyrus' tan önce de klasik olan, bilinen bir Tim B. filmi. Eğlencelidir, içinizde üç kere Beetlejuice deme isteği uyandırır..İzlenmediyse hemen izlenmeli, Alec Baldwin’in gençliğinden ve yakışıklılığından yararlanılmalıdır.

Benim izlediğim T.Burton filmleri şimdilik bu kadar. Her ne kadar bazı temel taşlar eksik olsa da (nerde Batman, Ed Wood, Maymunlar Cehennemi dediğinizi duyar gibiyim) bunlar TB sevmeme yeter de artar bile. Hala izlemediyseniz hemen izlemenizi önereceğim nadir yönetmenlerdendir(o kadar sever,değer veririm ki sırf ilk onun Batman'ininden başlayayım diye diğer favori yönetmenim C .Nolan Batman'ine bakamamışımdır)

Bonus: Vincent kısa filmi, sevilir.




2 yorum:

  1. O kadar harika bir şekilde yorumlamışsın ki! Kalpten tebrikler! ^_^ Ben Tim Burton'dan henüz sadece 2 film izledim: Makas Eller ve Büyük Gözler. İkisine de bayıldım! :) Yüreğe hitap etmeyi çok iyi bilen bir yönetmen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ne güzel yorum öyle :). Burton severim ben hala eksikler var benim listemde de ama çoğu filmini severim, teşekkürler yorumun için :).

      Sil