8 Mart 2018 Perşembe

Kadın Müzisyenler

Yine 8 Mart, yine Sinem Cezayirli’den bugüne özel bir film, Nil İpek yine sesiyle bizlerle ve maalesef yine her şey aynı. Kadına sözlü şiddet, kadına fiziksel şiddet, eşitsizlik, toplumsal baskı, insanı insan olarak görmeme ve cinsiyetine göre yargılama, ayrıştırma, belirli kalıplara sokma, etiketleme; evet yine.

Bir tek benim mi gözlerim doluyor bu kısa filmi izlerken? Çok üzülüyorum olanlara ve bir sene daha geçmişken hiçbir şey değişmiyor aksine kadınlara, çocuklara, hayvanlara, doğaya ve tüm insanlara yapılan bu vicdansızlıklar artarak devam ediyor ve kahrediyor beni. Yine de her şey bu kadar kararmış aklımızın almayacağı şeylere seyirci kalırken bu insanların sözüne güveniyorum, şüpheye düşmüyor ya da düşmek istemiyorum. Az da olsa bir umut yakalıyor ve saklıyorum. #mucizemsin




Bugüne özel milyonlarca yetenekli kadından sadece 8 esin kaynağı gencecik kendi sözlerini yazan kadın müzisyenler ile bu şarkıları paylaşıyorum. 


Mitski - Your Best American Girl




Angel Olsen - Unfucktheworld




Melody' Echo Chamber (Melody Prachett) - Some Time Alone, Alone 




Cherry Glazer (Clementine Creevy) - White's Not My Color This Evening



Sena Şener - Sevmemeliyiz




Gaye Su Akyol - Biliyorum




Lara Di Lara - Bencil



Sedef Sebüktekin - Bul Beni




Bir önceki filmi izlemek ve hazırladığım yönetmenler listesi için Kadın Yönetmenlere tıktık.

16 yorum:

  1. Merhabalar,
    En çok kızdığım konulardan bir tanesi bu. Kadına şiddet devam ediyor üstelik artarak, taciz almış başını gidiyor. Kadın namusuyla yaşamak için mücadele vere dursun bugün bütün görsel ve yazılı basın kadınların gününü kutlayacak. Ee onlar kutlaya dursun bizde öfkemizle başbaşa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne zamanki bu ayrımcılık sona erer ve cinsiyetine göre değil de insanları insan olarak görmeye başlayacağız, kimse zarar görmeyecek ancak o zaman kutlayabileceğiz sanırım. Yine de umut etmeli, çabalamalı :).

      Sil
  2. Her zaman bir umut vardır, önemli olan umudu yitirmemektir.

    YanıtlaSil
  3. Umudumu kaybetmemeye çalışıyorum ama o kadar zor ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle ama en ufak bir umut gördük mü de tutunmalı ve onu kaybetmemeli ve büyütmeye çabalamalıyız sanırım :).

      Sil
  4. Çok da coşkulu kutlayamıyor insan çünkü gerçekler gün yüzünde ve bir o kadar acı, bir gün tam anlamıyla kutlayabilmek dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle Deryacım ama ben de umuyorum bir gün :).

      Sil
  5. Kısa filmde ben de ağladım ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O isyanlarını, dertlerini/dertlerimizi dinledikçe duygulanmamak elde değil.

      Sil
  6. Yorum atan arkadaşların da dediği gibi bu ülkenin kadınları her geçen gün daha da umudunu yitiriyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle çünkü umutlanacağımız tablolar ne görüyor ne de yaşıyoruz :(, yine de umudumuzu kaybetmemeliyiz, ufak da olsa büyütmeliyiz, çok ihtiyacımız var.

      Sil
  7. Muhtemelen görmüşsündür ama izlemediysen Stolk: Kadın Olmanın Dayanılmaz Hafifliği videosunu izlemeni öneririm, ben çok etkilendim, linkini aşağıya bırakıyorum. İş hayatında, sokakta, her yerde kadın-erkek eşitsizliği sürerken, kadının kahkaha atmasında, hamileyken sokakta yürümesinde erkekler söz sahibiyken, kadın cinayetleri bu kadar fazlayken bizim ülkemizde 8 Mart maalesef çok üzücü geçiyor. Ben sadece "Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir." diyerek bize bugünkü haklarımızı kazandıran Atatürk'ü yine minnetle anıyorum ve gelecekte gerçekten coşkuyla kutlayacağımız 8 Martların gelmesini umuyorum.

    https://www.youtube.com/watch?v=ouK8j0eqleU

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel yazmışsın, eline sağlık ❤️. Videoyu da izledim şimdi, teşekkürler yorumun için.

    YanıtlaSil